Mi azért dolgozunk, hogy az Ön kertje legyen a zöldebb! |
Növénytár Bemutatjuk az általunk gyakran telepített növények fotóit: |
Fűszernövények a kertben Korokkal és kultúrákkal változik a konyhai fűszerek divatja. Már az ókori, de főleg a középkori lakomák elengedhetetlen kellékei voltak a Távol-Keletről Európába érkező igen drága fűszerek. Mátyás udvarában használták a gyömbért, a sáfrányt, a borsot, és a szerecsendiót. A paprika, a hagyma és a fokhagyma még nem szerepelt a palettán a vadhúsok elkészítésénél, de a Földközi-tenger vidékéről származó ánizs, kömény, kakukkfű, zsálya és rozmaring már igen. Erdélybe pedig még ma is általános a tárkony és a csombor használata, vagy a napjainkban oly elterjedt petrezselyem, majoránna és kapor. A mértékkel használt fűszerek aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket, javítják étvágyunkat, serkentik az emésztést, de a levelek, a gyümölcsök vagy a magvak gyakran értékes gyógyító anyagokat is tartalmaznak. Úgy tartja a régi, bölcs mondás, hogy „fűben, fában orvosság”. Használjuk hát őket bátran, és ha lehetőségünk van rá, termeljük magunk is, hiszen nincs nagyobb büszkeség egy házigazda vacsoráján, mint amikor elmondhatja, hogy a kertből szedett friss fűszerekkel készült az étel, vagy az ital. Kert-ész tipp: Egyre több kertben találkozhatunk a fent említett fűszernövények valamelyikével, de sokan arról panaszkodnak, hogy néhány hónap alatt kezelhetetlenül elburjánzanak, ránőnek a többi növényre. Ennek kivédésére ajánlom, hogy ültessük őket egy-egy jól körülhatárolt zárt részre. Erre kiválóan alkalmasak a betonból készült, úgynevezett kerti virágkosarak vagy támfal elemek és a területek elválasztására szolgáló fa cölöpök.
|